tsoyreki-sintagi
Food & Living,  Let's cook together

Μυρωδάτα και Αφράτα Τσουρέκια

Το τσουρέκι όπως όλοι ξέρουμε είναι στην ουσία ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί. Αυτό που ίσως να μην ξέρουμε είναι πως έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο çörek, που σημαίνει οποιαδήποτε ζύμη περιέχει μαγιά. Στην Ελλάδα, το τσουρέκι, είναι ένα παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα.

Όλες έχουμε μπει ή θα μπούμε στον πειρασμό να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας, γι’ αυτό σας έχω την πιο εύκολη και σπιτική συνταγή.

tsoureki-afrato

Υλικά για τα πιο λαχταριστά τσουρέκια!

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 4 φακελάκια μαγιά
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 350 γρ. γάλα χλιαρό
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 φακελάκι μαχλέπι σκόνη
  • 2 κουτ.γλ. μαστίχα
  • 6 αυγά
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • λίγο ξύσμα πορτοκάλι
  • λίγο αλάτι
  • λίγη ζάχαρη έξτρα

Εκτέλεση

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη μαγιά και το νερό για να την ενεργοποιήσουμε. Ανακατεύουμε καλά και περιμένουμε 5 λεπτά.

Λιώνουμε το βούτυρο χωρίς να το κάψουμε, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα και το ξύσμα και τα προσθέτουμε όλα μαζί στο μείγμα με το βούτυρο.

Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα σιγά σιγά προσθέτουμε το μείγμα με τα αυγά και το βούτυρο και το μείγμα με τη μαγιά.

Βουτυρώνουμε τα χέρι μας και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να στέκεται και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε πολύ λίγο αλεύρι.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα σκεύος και την σκεπάζουμε καλά με μια πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες. Μπορούμε αν θέλουμε να την τοποθετήσουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας και πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε σχήμα πλεξούδας. Μπορούμε να φτιάξουμε 2 μεγάλα ή 3 μικρότερα. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον.

Σε ένα ποτηράκι ρίχνουμε 1 κρόκο αυγού, λίγο νεράκι και λίγη ζάχαρη, τα χτυπάμε καλά και αλείφουμε προσεκτικά τα τσουρέκια μας, χωρίς να τα τρυπήσουμε. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και τα αφήνουμε 10 λεπτά ακόμα για να σταθούν.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς με αέρα για 40 λεπτά περίπου. Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Αφήνουμε αρκετό κενό ανάμεσα τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά.

Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά.

Μην ξεχάσεις να γράψεις τη λίστα με όλα τα υλικά που θα χρειαστείς όταν θα πας για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, καθώς η συνταγή μας έχει αρκετά!

Καλή σας απόλαυση!

Please follow and like us:

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

error

Αν σου άρεσε το άρθρο, μην ξεχάσεις να το μοιραστείς...